Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Χάρτινο γέλιο

Τις τελευταίες μέρες λειτουργεί στο σχολείο μας έκθεση με γελοιογραφίες απο τον καθημερινό τύπο. Η έκθεση οργανώθηκε απο το πυράνχας.


















"Το γέλιο μακραίνει τη ζωή μας λέει η επιστήμη.Ευκαιρία λοιπόν να γελάσουμε βλέποντας γελοιογραφίες απο την επικαιρότητα.
Όμως μέσα απο τις γελοιογραφίες μπορούμε να πούμε τα πιο σοβαρά πράγματα, πολλές φορές πικρά και να γελάμε. Με μια εικόνα βλέπουμε την ουσία ενός προβλήματος ή μιας κατάστασης που ο γελοιογράφος καυτηριάζει."

Απο το κείμενο της έκθεσης

Πυράνχας

Επίσκεψη της συγγραφέως Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου στο σχολείο μας


Η κ. Λότη Πέτροβιτς –Ανδρουτσοπούλου , συγγραφέας λογοτεχνικών βιβλίων που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά και νέους ,επισκέφθηκε το σχολείο μας ,καλεσμένη της υπεύθυνης της βιβλιοθήκης.





ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ

Η Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, γεννήθηκε στις 12-8-1937 στην Αθήνα όπου και ζει .Γονείς της ήταν ο λόγιος Νατάλης Εμμ.Πέτροβιτς και η Ματίνα Ράμμου. Σπούδασε μουσική και ξένες γλώσσες όπως και Αγγλική φιλολογία. Μέχρι σήμερα έχει εκδώσει συνολικά 58 βιβλία. Έχει τιμηθεί πάρα πολλές φορές για το έργο της , όπως το 1984 από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο παιδικής λογοτεχνίας, το 1999 με το Κρατικό βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου και από πολλούς άλλους φορείς. Περισσότερα για τη ζωή και το έργο της θα βρείτε στη δ/νση www.loty.gr















ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ

Τη Λότη Πέτροβιτς, εξαίρετη και συμπαθέστατη κυρία ,την συναντήσαμε στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας ,πολλοί μαθητές από το γυμνάσιο και το λύκειο.

Έχοντας διαβάσει αρκετά από τα βιβλία της κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, μπορέσαμε να συζητήσουμε μαζί της για τα θέματα στα οποία αναφέρεται στα βιβλία της .


Όμως κουβεντιάσαμε και πολλά άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα πώς ξεκίνησε να γράφει, για τα βιώματά της και πόσο την επηρέασαν στη συγγραφή των βιβλίων της ,για προβλήματα που απασχολούν τους νέους κ.α.. Εκείνη απάντησε με υπομονή σε όλες τις ερωτήσεις μας και μέσα από τη συζήτηση μας πέρασε μηνύματα για την αξία της λογοτεχνίας και γενικά για τη χρησιμότητα των βιβλίων. Μετά την πολύωρη επίσκεψή της, η κ. Πέτροβιτς έφυγε από το σχολείο μας έχοντας αποκτήσει και άλλους θαυμαστές.

Παράλληλα με την εκδήλωση αυτή, υπήρχε στο χώρο της βιβλιοθήκης και έκθεση βιβλίου με έργα της καλεσμένης μας συγγραφέως, από βιβλιοπωλείο της περιοχής μας.

ΡΑΦΑΗΛ ΤΣΑΒΑΡΗΣ

Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Μια κουβέντα με τον Πάνο Μεταξόπουλο

Πριν λίγο καιρό ήταν στην πόλη μας ο κ. Μεταξόπουλος με την χοροθεατρική του παράσταση “it’s show time” . Ήταν μια υπέροχη παράσταση, με αξιόλογες παρουσίες και βέβαια ο κ. Μεταξόπουλος με την απλότητά του ενθουσίασε το κοινό.
Πήγα στην πρώτη παράσταση και μπορώ να πω πως έμεινα έκπληκτη. Ήταν κάτι παραπάνω απ΄ αυτό που περίμενα. Εκείνη την βραδιά ντρεπόμουν και απλά έβγαλα φωτογραφίες.
Όλο το βράδυ σκεφτόμουν την παράσταση και ήθελα να ξαναπάω. Ο χορός είναι πηγή ζωής για μένα . Τέτοιες παραστάσεις μου δίνουν θάρρος κ΄ δύναμη να πολεμάω για τους στόχους μου και πιστεύω στην αξία της τέχνης.
Τότε μου ήρθε η ιδέα. Σκέφτηκα ότι το πυράνχας θα ταν ωραίο να χε μια συνέντευξη του κ. Μεταξόπουλου για την παράσταση και το χορό. Δεν είχα πολλές ελπίδες αλλά όπως λέει η παροιμία «όποιος ντρέπεται κακά ζει». Ετοίμασα κάποιες ερωτήσεις και ήμουν έτοιμη για την αποτυχία.
Πήγα νωρίτερα μήπως και έβρισκα κάποιον από το επιτελείο του. Για καλή μου τύχη βρήκα ένα κύριο που ήταν χορηγός του είπα τι ήθελα και δέχτηκε κατευθείαν.
Και να τος! Ήταν η μεγάλη μου ευκαιρία να μιλήσω μαζί του για το χορό την μεγάλη αγάπη της ζωής μου. Τον πλησίασα και δέχτηκε να μιλήσει μαζί μου. Ήταν πολύ φιλικός σε ότι και να τον ρώτησα, ότι και να του ζήτησα.
Ήταν πολύ διαφορετικός από τον αυστηρό κριτή της τηλεόρασης. Μπορεί να τον θαύμαζα σαν χορογράφο αλλά τώρα τον θαυμάζω και σαν άνθρωπο.
Αν και διάσημος είναι πολύ απλός και φιλικός.
Τέλος θα ήθελα να τον ευχαριστήσω πολύ και να του ευχηθώ να ναι καλά όπου και να ναι.



Ηλέκτρα Αρετάκη