Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Εικόνες από ένα χειμώνα που δεν έρχεται
















































































Hannah Robson

Το μουσείο της Ακρόπολης

Το μουσείο της Ακρόπολης χτίστηκε από τον Μπερνάρ Τσουμί και τον Έλληνα αρχιτέκτονα Μιχάλη Φωτιάδη και άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2009. Βρίσκετε στο οικόπεδο του πρώην στρατοπέδου Μακρυγιάννη, σε ευθεία απόσταση 280 μέτρων από τον Παρθενώνα. Αποτελείτε από τρεις ορόφους και το υπόγειο τα οποία όλα είναι φτιαγμένα από γυαλί, ατσάλι και μπετόν. Το επισκέφτηκα με την τάξη μου με το πρόγραμμα της Aegean πέρυσι το χειμώνα.

















Το υπόγειο του μουσείου περιλαμβάνει τον αρχαίο Ρωμαϊκό και πρώιμο βυζαντινό οικισμό ο οποίος είναι δεν είναι επισκέψιμος λόγω των ανασκαφών που γίνονται αλλά είναι ορατός από τις ειδικά γυάλινα πατώματα που υπάρχουν διάσπαρτα στο ισόγειο. Έτσι μπορούμε να διακρίνουμε πολλά σπίτια αλλά και πολλά εργαστήρια κεραμικής, μεταλλουργίας και γλυπτικής που μας δείχνουν πολλά για την επαγγελματική κατάρτιση των κατοίκων αυτής της περιοχής. Οι κολόνες οι οποίες στηρίζουν το μουσείο βρίσκονται μέσα σε αυτόν τον χώρο αλλά δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στις ανάσκαφες.

Στο ισόγειο βρίσκονται τα ευρήματα των άνασκαφών που έγιναν στην πλαγιά της Ακρόπολης και ονομάζονται κλιτύα. Ακόμα αυτά εκτίθενται σε γυάλινες προθήκες κάτω στο πάτωμα αλλά και στους τοίχους για να προστατευθούν από την φθορά. Περιλαμβάνουν κυρίως αντικείμενα που αποτελούνται από πυλό ή μάρμαρο, διότι τα πιο πολύτιμα λεηλατηθήκαν και τα πιο φθαρτά καταστραφήκαν με το πέρασμα του χρόνου. Τα περισσότερα αποτελούν προσφορές από τους ανθρώπους στους θεούς. Πιο σημαντικό και πιο όμορφο κατά την άποψη μου είναι το αφιέρωμα στον ναό του Ασκληπιού.

Στον πρώτο όροφο υπάρχει η αίθουσα των αρχαϊκών έργων, των ευρημάτων δηλαδή του Παρθενώνα που καταστράφηκε από τους Πέρσες.
Ακόμα υπάρχουν πολλά αγάλματα κορών και κούρων που αποτελούσαν αφιερώματα στην θεά Αθηνά. Σημαντικότερα και πιο όμορφα, κατά την γνώμη μου, είναι ο Παίς του Κριτίου, η Πεπλοφόρος και αλλά. Ακόμα στο πρώτο επίπεδο του κτηρίου υπάρχουν τα ευρήματα από τον ναό της Αθηνάς Νίκης, ο οποίος χτίστηκε κατά την περίοδο του Πελλοπονησιακού πολέμου, πριν από τα Προπύλαια.



















Στον πρώτο όροφο βρίσκετε και ένα τμήμα από το Ερεχθείο, το νότιο, στο οποίο αντί για κίονες χρησιμοποιηθήκαν 6 αγάλματα οι διάσημες Καρυάτιδες. Είναι αγάλματα ύψους 2,20 μέτρων με διαφορετικές κομμώσεις πράγμα το οποίο μας πληροφορεί ότι κατασκευαστήκαν από διαφορετικά άτομα. Θεωρούνται ότι ήταν άτομα τα οποία προσέφεραν τιμές στον νεκρό βασιλιά Κέκροπα. Δυστυχώς μονό 5 από τις 6 βρίσκονται στο μουσείο ενώ η έκτη βρίσκετε στο Βρετανικό μουσείο. Πιστεύω ότι είναι το πιο αξιοθαύμαστο έκθεμα μετά την αίθουσα του Παρθενώνα.
Στον δεύτερο όροφο του μουσείου υπάρχει το βιβλιοπωλείο του μουσείου και το εστιατόριο. Στον τρίτο όροφο του κτιρίου βρίσκετε η αίθουσα του Παρθενώνα, η οποία αποτελεί και την πιο διαφημισμένη και την πιο όμορφη αίθουσα του μουσείου. Εκεί βρίσκονται επιγραφές στις οποίες αναφέρονται με λεπτομέρεια τα ποσά που δαπανηθήκαν για να κατασκευαστεί ο Παρθενώνας και τα άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου. Ακόμα στον τοίχο αυτής της αίθουσας του μουσείου υπάρχει η αυθεντική ζωφόρος του Παρθενώνα έτσι όπως υπήρχε και κατά την ύπαρξη της στον Παρθενώνα. Η ζωφόρος απεικονίζει την πομπή των Παναθηναίων και χτίστηκε από τον γλυπτή Φειδία. Αποτελεί κατά την άποψη μου το ομορφότερο έκθεμα του μουσείου.

















Η επίσκεψη στο μουσείο ήταν πολύ ωραία εμπειρία και νομίζω ότι αποτελεί ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσει κανείς όταν πάει στην Αθήνα . Παρόλα αυτά όσοι το επισκεφτούν θα πρέπει να έχουν προετοιμαστεί ψυχικά και σωματικά για πολύ ποδαρόδρομο!!!


Αλέξανδρος Φανδρίδης