Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Το νερό, ένα απο τα μείζονα θέματα του 21ου αιώνα





















Το πρόβλημα με το νερό είναι ένα από τα σημαντικότερα μας αφορά όλους και πρέπει να μας ανησυχεί όλους Εκτιμάται ότι το 2025 3,5 δις άνθρωποι σε 52 χώρες της γης θα ζουν σε καθεστώς λειψυδρίας ή θα κινδυνεύουν άμεσα από αυτή. Το νερό θα αποτελεί αιτία διαμάχης ακόμα και πολέμου.
Στα χρόνια μας το να έχουμε νερό είναι δεδομένο. Εξάλλου ζούμε σ΄έναν πλανήτη που η επιφάνεια του καλύπτεται κατά τα δύο τρίτα ή και περισσότερο από νερό.Για το λόγο αυτό υπάρχει η ψευδαίσθηση της αφθονίας και η αλήθεια κρύβεται, η οποία είναι ότι με την πάροδο του χρόνου το νερό θα μετατραπεί σε αγαθό εν ανεπαρκεία.
Σήμερα πολλές χώρες του τρίτου κόσμου πλήττονται ή απειλούνται απο λειψυδρία όμως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο αυτές αφορά και την Ελλάδα.
Ιδιαιτέρως στα νησιά και στις παραθαλλάσιες περιοχές το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Η Ελλάδα ως μεσογειακή χώρα θα αντιμετωπίσει στο μέλλον ξηρασίες με τις γνωστές ή μεγαλύτερες επιπτώσεις. Υπάρχει άμεση ανάγκη η χώρα να προχωρήσει σε γενικό σχέδιο "προληπτικής" αντιμετώπισης της ξηρασίας για να μη φτάσει σε καταστάσεις αδιεξόδου της δεκαετίας του ενενήντα όπου η Αθήνα είχε επάρκεια νερού για λίγες μέρες μόνο.
Στην Ελλάδα γίνεται πολύ κακή διαχείρηση του νερού.Το νερό απο τα ποτάμια χάνεται στη θάλασσα, οι αγρότες ποτίζουν άσκοπα χωρίς κανένα έλεγχο.
Ένα γήπεδο του γκολφ χρειάζεται τεράστιες ποσότητες νερού για να συντηρείται το γρασίδι.
Όμως εκτός από την έλλειψη νερού υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην ποιότητά του.Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πεθαίνουν απο ασθένειες που έχουν σχέση με τη ρύπανση του νέρου.
Το πρόβλημα του νερού μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε με ποικίλους τρόπους, για παράδειγμα υπάρχουν απλοί τρόποι εξοικονόμησης του νερού:
  • Δεν αφήνουμε να τρέχει η βρύση άσκοπα καθώς πλένουμε τα χέρια μας ή βουρτσίζουμε τα δόντια μας.
  • Προτιμάμε το ντουζ αντί για το μπάνιο.
  • Ποτίζουμε τα λουλούδια με το ποτιστήρι αντί με το λάστιχο.
  • Πλένουμε το αυτοκίνητο με τον κουβά και όχι με το λάστιχο.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την καθημερινότητά μας γιατί όλοι ως πολίτες έχουμε ευθύνη για το αύριο.

Ελευθερία Βογιατζάκη