Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Η Αλίκη .....στη χώρα της Βιο λογίας


Γονιδιακές μεταλλάξεις

Τι είναι οι μεταλλάξεις;
Τα γονίδια που έρχονται από τους προγόνους μας μπορεί να υφίστανται μικροαλλαγές στη διάρκεια του ταξιδιού τους, από γενιά σε γενιά, μέσα στους αιώνες. Αυτές λέγονται μεταλλάξεις και μπορεί να προκληθούν από λάθη κατά την επεξεργασία της γενετικής πληροφορίας από το κύτταρο, όπως επίσης και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, κάπνισμα, τροφές, ακτινοβολίες, εισπνεόμενες ουσίες, κλπ. Μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ αυξήθηκαν ιλιγγιωδώς οι μεταλλάξεις στη γύρω περιοχή, καθώς επίσης και πολλές μορφές καρκίνου. 
Οι μεταλλάξεις δεν είναι πάντα κακές. «Καλές» μεταλλάξεις μπορούν να προκαλούν τεχνητά οι επιστήμονες με σκοπό την αντοχή των κυττάρων. Το ίδιο επιχειρείται να γίνει στο μέλλον και για τον καρκίνο του ανθρώπου και φαίνεται ότι δεν είναι μακρινή επιστημονική φαντασία  η καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. 
Οι μεταλλάξεις χωρίζονται σε γονιδιακές και χρωμοσωμικές. Αν η μετάλλαξη αφορά μικρό αριθμό βάσεων, στις οποίες συμβαίνει αντικατάσταση, προσθήκη ή έλλειψη, τότε ονομάζεται γονιδιακή μετάλλαξη. Αλλαγές στον αριθμό των βάσεων έχουν συχνά ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μεταλλαγμένων φαινοτύπων. Η προσθήκη ή η έλλειψη διαδοχικών βάσεων σε οποιοδήποτε αριθμό πολλαπλάσιο του τρία δημιουργεί, αντίστοιχα, προσθήκη ή έλλειψη ενός ή περισσότερων αμινοξέων στην πολυπεπτιδική αλυσίδα, που μπορεί να αλλάζει τη λειτουργικότητά της. Αντίστοιχα, η χρωμοσωμική μετάλλαξη αφορά σε αλλαγή σε μεγαλύτερο μέρος του χρωμοσώματος. 


  • Αλφισμός

Ο αλφισμός ή αλμπινισμός ή λευκοπάθεια είναι πάθηση που εμφανίζεται εκ γενετής σ' ένα άτομο και σαν κύρια συνέπεια έχει το λευκό χρώμα στο δέρμα και στις τρίχες των μαλλιών και ολόκληρου του σώματος, ενώ η ίριδα των ματιών είναι ρόδινη. Το τελευταίο δεν θα πρέπει να συγχέεται με το φαινόμενο των κόκκινων ματιών. Οι πάσχοντες από αλφισμό έχουν λευκό δέρμα που παρουσιάζει μεγάλη ευπάθεια στις λοιμώξεις, καθώς και σοβαρά προβλήματα όρασης- η οποία είναι ελαττωματική- που μπορούν να προκαλέσουν αχρωματοψία ή καταρράκτη, ενώ εμφανίζουν και φωτοφοβία. Στις βαρύτερες μορφές του, οι δύο κυριότερες επιπλοκές του αλφισμού είναι η τύφλωση και η εμφάνιση καρκινωμάτων του δέρματος. Αντίθετα, στον μερικό αλφισμό, η πάθηση χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες περιοχές του δέρματος και του τριχωτού στις οποίες λείπει η χρωστική και η μοναδική εκδήλωση μπορεί να είναι μία λευκή τούφα τριχών σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος. 
Ο αλφισμός προκαλείται από την έλλειψη της χρωστικής μελανίνη και οφείλεται σε μετάλλαξη των γονιδίων που καθορίζουν τη σύνθεσή της. Για την εμφάνισή του δεν παίζει ρόλο ούτε η φυλή (παρουσιάζεται σε όλες τις φυλές του κόσμου), ούτε το περιβάλλον και οι κλιματολογικές συνθήκες. Παρ' όλα αυτά, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος εμφάνισης του αλφισμού είναι 1 στις 20.000 γεννήσεις, σε κάποιους τόπους τα ποσοστά αυξάνονται (στην Αφρική είναι 1 στις 5.000 γεννήσεις), ενώ σε άλλους μειώνονται (στη Δανία είναι 1 στις 60.000 γεννήσεις). 
Στα ζώα, τα συμπτώματα του αλφισμού παρουσιάζονται όπως ακριβώς και στον άνθρωπο, ενώ στα φυτά προκαλείται η έλλειψη χλωροφύλλης και αλλάζει το χρώμα των λουλουδιών, π.χ. λευκά άνθη σε φυτά που κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να ήταν κόκκινα. 
O αλφισμός είναι συγγενής κληρονομική γενετική διαταραχή και η πρόληψή του καθίσταται αδύνατη. Οι γονείς πρέπει ωστόσο να λαμβάνουν υπόψη πως τα παιδιά με αλφισμό λειτουργούν καλά, δεν έχουν άλλα σωματικά ή πνευματικά ελλείμματα και λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα έχουν καλή πρόγνωση. 
Για τα άτομα που πάσχουν από αλφισμό, ισχύει διεθνώς ο χαρακτηρισμός albino. Η λέξη προέρχεται από τη λατινική λέξη albus, που σημαίνει "λευκό". Στην ελληνική γλώσσα τα άτομα αυτά ονομάζονται "λευκοπαθικά". Μια παρόμοια κατάσταση (οπτικά τουλάχιστον) με τον αλφισμό (όπου ο οργανισμός δεν παράγει μελανίνη) είναι και ο λευκισμός όπου ο οργανισμός δεν παράγει καμία χρωστική. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε ζώα που έχουν και άλλες χρωστικές πέραν της μελανίνης.


  • Φαινυλκετονoυρία

Η φαινυλκετονουρία (PKU), είναι μια σχετικά σπάνια κληρονομική ασθένεια που οφείλεται σε γονιδιακή μετάλλαξη. Προκαλείται όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει τη φαινυλαλανίνη. Η φαινυλαλανίνη είναι ένα από τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών στο σώμα μας. Όταν μπει στο σώμα μέσω μιας σειράς αντιδράσεων μετατρέπεται σε τυροσίνη, μια ουσία σημαντική για την φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου. Τα άτομα λοιπόν που πάσχουν από φαινυλκετονουρία αδυνατούν να πραγματοποιήσουν αυτή την μετατροπή της φαινυλαλανίνης σε τυροσίνη, καθώς το υπεύθυνο ένζυμο παρουσιάζει μειωμένη λειτουργία ή απουσιάζει εντελώς. Έτσι, η φαινυλαλανίνη σταδιακά συσσωρεύεται στον οργανισμό τους με αποτέλεσμα την εμφάνιση ορισμένων αρνητικών συμπτωμάτων.
Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν βαριά νοητική καθυστέρηση, σπασμούς, διαταραχές συμπεριφοράς με στοιχεία αυτισμού, ποικίλες νευρολογικές διαταραχές, χαρακτηριστικό δερματικό έκζεμα και αποχρωματισμό του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών.
Προκειμένου να αποφευχθούν οι μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες και να επιτευχθεί φυσιολογική ανάπτυξη, πρέπει να εφαρμοστεί μια δίαιτα φτωχή σε φαινυλαλανίνη όσο πιο σύντομα μετά τη γέννηση του πάσχοντος παιδιού.

Βιβλιογραφικές Πηγές για Μεταλλάξεις, Αλφισμό και Φαινυλκετονουρία:
1. www.wikipedia.gr
2. www.youtube.com/video
3. www.doctorshospital.gr
4. thesecretrealtruth.blogspot.com
5. www.propagator.gr
6. www.upatras.gr
7. Βιβλίο Βιολογίας Β' Λυκείου, κεφάλαιο 4 


Καραζεπούνη Αργυρένια, Κεφαλίγια Αμάντα, Β1

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Αγαπώ την πατρίδα μου

Αγαπώ την πατρίδα μου. Πώς αλλιώς;

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σ’ αυτόν τον όμορφο τόπο.

Αγάπησα τη λιτή ομορφιά του μεσογειακού τοπίου και την ζεστασιά των ανθρώπων.

Αγαπώ την πατρίδα μου και, κυρίως, αγαπώ τη σκέψη που γεννήθηκε σ’ αυτά εδώ τα μέρη. Γνώρισα τον εαυτό μου μέσα από τη μελέτη των αρχαίων και σύγχρονων στοχαστών, φιλοσόφων, λογοτεχνών, ποιητών. Η μελέτη αυτή μου φανέρωσε την αξία της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού στον άνθρωπο, της αγάπης.

Μέσα από αυτή την περιδιάβαση στο χώρο των ιδεών ανακάλυψα τη δύναμη της αρετής κι έμαθα, πάνω απ’ όλα, να είμαι άνθρωπος.

Έμαθα ν’ αναζητώ το ωραίο στα πράγματα και στις ιδέες,

να επιδιώκω την ελευθερία ως ύψιστη μορφή εσωτερικής ζωής,

να επιδιώκω την αρετή γιατί μόνο αυτή μπορεί να φέρει την ευτυχία,

να σέβομαι την ανθρώπινη ύπαρξη.

Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί δεν μπορώ να είμαι ρατσιστής, να υιοθετώ δηλαδή πρακτικές μίσους και βίας που στρέφονται εναντίον συνανθρώπων μου. Αν το κάνω αυτό, θα είναι σαν να προδίδω αυτές τις αξίες, οι οποίες είναι πλέον ένα κομμάτι του εαυτού μου.




Γιάννης Κωνσταντούρας-φιλόλογος

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Bρεγμένα παπάκια αγωνίζονται

 



























Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου διεξήχθη ένας συναρπαστικός αγώνας στη Μοναχή Ελιά στο Βαμβακόπουλο. 'Ηταν ο τελικός γυναικών στο ποδόσφαιρο για το μαθητικό πρωτάθλημα μεταξύ ΓΕΛ Κολυμβαρίου και ΓΕΛ Βουκολιών. Παρόλο που τα κορίτσια του Κολυμβαρίου προσπάθησαν το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό καθώς χάσαμε με σκορ 0-3. Θα θέλαμε να  επισημάνουμε τελειώνοντας ότι και οι δύο ομάδες είχαν μεγάλη υποστήριξη απο την κερκίδα όπου γινόταν χαμός.




Πετκόσκι Κώστας και για τον τίτλο Σεργάκη Κυριακή

Άνοιξη Καλλιτεχνικής Δημιουργίας 2013



Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα η έκθεση Εικαστικής Δημιουργίας και Φωτογραφίας των μαθητών του νομού μας στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στο Παλιό Λιμάνι.
Το ΓΕΛ Κολυμβαρίου συμμετέχει με μια έκθεση φωτογραφίας, επιλογή απο τις φωτογραφίες που έλαβαν μέρος στο  διαγωνισμό που διοργάνωσε το πυράνχας.
Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 22 Φλεβάρη.Ώρες λειτουργίας της έκθεσης 9-1 και 6-9.


Πυράνχας

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Η Αλίκη .....στη χώρα της Βιο λογίας


Αλίκη: Αναζητώ από το πρωί πληροφορίες γι' αυτή την επιστήμη που μοιάζει με φιλο- λογία ή κοινωνιο-λογία αλλά δεν είναι αυτό...γιατί μιλά πιο πολύ για τη ζωή όλων των ζωντανών, όχι μόνο για τον άνθρωπο...
-         Σ: Τη Βιο- λογία θα εννοείς...
Αλίκη: Ναι !!!  γι' αυτήν άκουσα και ψάχνω!!  και μάλιστα στην αναζήτηση στο Google έπεσα πάνω σε μία σχολική εφημερίδα με το όνομα pyranxas....
-         Σ: Μα πυράνχας είναι ένα είδος ψαριού, ζει στα γλυκά νερά και έχει φοβερά σαγόνια!! Έγινε τώρα και σχολική εφημερίδα;
Αλίκη: Ναι, από ένα Λύκειο. Φαντάζομαι εκεί θα έχει πληροφορίες για τη Βιο- λογία... αλλά δεν βλέπω τίποτα προς το παρόν.. ούτε για τη ζωή των πυράνχας ούτε για το οικοσύστημά τους.
-         Σ: Δε λέει ότι τα πυράνχας τρέφονται κυρίως με έντομα και άλλα ψάρια και ότι οι κύριοι θηρευτές τους είναι οι κροκόδειλοι; 
Αλίκη: Όχι, ούτε ότι ταξιδεύουν σε κοπάδια. Κάθε κοπάδι περιλαμβάνει πάνω από 1000 ψάρια... αλλά αυτή την πληροφορία τη βρίσκω αλλού. Στη σελίδα του Λυκείου δεν έχει τίποτα για τη Βιο- λογία τελικά...
-         Σ: Μμμμ.... αρχίζοντας να μελετάς τη Βιο- λογία Αλίκη, το πρώτο που έχεις να μάθεις είναι η δύναμη της συνεργασίας. Η συνεργασία του κοπαδιού του δίνει τη δυνατότητα να επιβιώσει από τους κινδύνους, η συνεργασία των κυττάρων μας δίνει τη δυνατότητα των διαφορετικών λειτουργιών της ζωής, χάρη στη συνεργασία των πρωτεϊνών μεταφέρονται μηνύματα-ορμόνες ....
Αλίκη: Αχ, κατάλαβα... πόσα δεν ξέρω...και που θα τα βρω όλα αυτά!!  Στέλνω αμέσως e-mail στο pyranxas να ξεκινήσουν και μία στήλη αφιερωμένη στη Βιο- λογία. Δεν είναι δυνατόν με τέτοιο όνομα να μην ξέρουν τίποτα γι' αυτά!! Κι εγώ που θα τους διαβάζω θα μάθω επίσης, θα ξεμπερδευτώ από το χάος της βιο- λογικής πληροφορίας...
-        Σ: προτείνω να ονομάσουμε τη στήλη  
                                            “Η Αλίκη στη χώρα της Βιο λογίας” 


.... γιατί η Βιο-λογία έχει να μας ερμηνεύσει πλήθος από γεγονότα:
από τα χρώματα που μπορούμε οι άνθρωποι να βλέπουμε αλλά δεν μπορεί ο σκύλος μας, τη χρησιμότητα του προγεννητικού ελέγχου, την εμφάνιση επιδημιών όπως ο Η1Ν1, το ενδιαφέρον μας για τα απειλούμενα Panda της Κεντρικής Ασίας ... ως την κοινή  προέλευση όλων των ειδών από ένα  προγονικό είδος.
Κατά τον Κάρολο Δαρβίνο, εμπνευστή της θεωρίας της εξέλιξης, 
«ΈΝΑΣ  ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΤΟΛΜΑ ΝΑ ΣΠΑΤΑΛΗΣΕΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ»
καλά βιολογικά ταξίδια λοιπόν, χωρίς βιολογικές σπατάλες.....


  Αλίκη – Σοφία