Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ένα βιβλίο "Κουστούμι στο χώμα " της Ιωάννας Καρυστιάνη


















Το βιβλίο παρουσιάζει γεγονότα γύρω από τη ζωή του Κυριάκου Ρουσιά , ενός Σφακιάνου που λόγω οικογενειακών διενέξεων ξενιτεύτηκε στην Αμερική στα δεκαπέντε του με εντόλη του πατέρα του.Προς τα τέλη του 20ου αιώνα ,εκεί δίπλα στην νονά του η οποία είχε αναλάβει την περίθαλψη του , αφοσοιώθηκε στις θετικές επιστήμες αδιαφορώντας για το παρελθόν του, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε ένα ταλαντούχο φυσικό επιστήμονα. Στην Αμερική ενσωματώθηκε μπορούμε να πούμε γρήγορα .Σύναψε δεσμούς φιλίας με ομοεθνείς του αλλά και με άλλους.Δημιούργησε και ερωτικές σχέσεις με πολλές αμερικάνες . Το μεγαλύτερό του ειδύλιο ήταν με την Ανν το οποιό έλαβε τέλος.Από την αρχή έως το τέλος του έργου ,γίνεται αναφορά για τον βαφτιστίκο του σταυρό τον οποίο είχε χάσει πρόσφατα.Όταν πια πέρασε τα σαράντα,ένα καλοκαίρι επέστρεψε στα Χανιά προκειμένου να δώσει ένα τέλος στα προβλήματα που ταλάνιζαν το γένος Ρουσιά. Τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με τη οικογένεια του Αμερικάνου Ρουσιά στα Σφακιά και την οικογένεια του συνονόματου ξαδέρφου του Κυριάκου Ρουσιά ομοίως στα Σφάκια. Είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στις οικογένειες μία βεντέτα που είχε ξεκινήσει από πολύ παλιά. Με λίγα λόγια, οι δυο αυτές οικογένιες συνήθιζαν να αλληλοσκοτώνονται με αποκορύφωμα ο ξάδελφος του αμερικάνου ,Κυριάκος Ρουσιάς να σκοτώνει τον πατέρα του αμερικάνου,Μύρωνα Ρουσιά. Ο μόνος άντρας που δεν είχε μπλεξίματα ήταν ο σταλμένος στην Αμερική Κυριάκος.Όταν πια σαραντάρης επέστρεψε στο χωριό του στην περιοχή Σφακίων, αντάμωσε την οικογένεια του που είχε να την δει πολλά χρόνια.Συνάντησε ,επίσης, πολλούς τοπικούς άρχοντες οι οποίοι τον επιβράβευσαν πολλαπλά καθώς ο Κυριάκος είχε διακριθεί δεκάδες φορές στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο για τα πολυάριθμα επιτεύγματά του γύρω από το χώρο της φυσικής.
Στην Κρήτη,λοιπόν, γνώρισε πολλούς συμπαθητικούς ανθρώπους, ένας από αυτούς ήταν η έφηβη ανηψιά του ,Μεταξώ, στην οποία αφιέρωνε πολλή χρόνο στη διάρκεια της διαμονής του στην Κρήτη.
Με την επιστροφή του αμερικάνου, όλο το χωριό φοβόταν μήπως η αιματοχυσία ξανάρχιζε.Όμως, ο αμερικάνος ήρθε με συμφιλιωτικές προθέσεις. Αφού έμαθε την μακραίωνη ιστόρια αυτής της βεντέτας, κατάφερε να προσεγγίσει τον ξαδελφό του με σκόπο να συμφιλιώθουν.Ενώ είχαν μια πολύωρη συζήτηση για τα παλιά αλλά και για τον τρόπο ζωής του καθενούς ,μπορούμε να πούμε, πως συμφιλιώθηκαν.Μετά από εκείνη τη συζήτηση κανείς δεν ξαναενόχλησε τον άλλο. Ο αμερικάνος αφού αποχαιρέτησε τους δικούς επέστρεψε στην Αμερική και συνέχισε τη ζωή του.
Στο βιβλίο με εντυπωσίασαν πολλά στοιχεία του έργου. Αρχικά, μου άρεσε το γεγονός ότι πολλές σκηνές του έργου παρουσίαζαν και αναφέρονταν σε διάφορες περιοχές των Χανίων που είναι πολύ οικείες σε εμένα. Για παράδειγμα, όταν διάβαζα για την πόλη των Χανίων,για το Κολυμβάρι και για την Κίσαμο ,διεγειρόταν το ενδιαφέρον μου. Επιπλέον, εντυπωσιάστηκα από τα πρόσωπα του έργου τα οποία ήταν γνήσιες Κρητίκες μορφές.Ακόμη, προβληματίστηκα με το γεγονός οτι ύπαρχουν σοβαρές διαφορές ανάμεσα σε δυο οικογένιες του ίδιου γένους. Τέλος, θαύμασα τη δύναμη του Αμερικάνου ενός παιδιού που παρά τα όσα είχε περάσει κατάφερε από το μηδέν να γίνει ένας επιτυχημένος επιστήμονας.

Μανόλης Σιδεράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: