Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Eθελοντική αιμοδοσία

Με αφορμή εθελοντική αιμοδοσία που οργανώθηκε στο χώρο του σχολείου μας τον Μάιο , η συντακτική ομάδα του Pyranxas μετέβει στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και έκανε μια συνέντευξη-συζήτηση με τον υπεύθυνο αιμοδοσίας κύριο Τζαγκαράκη. Κατόπιν ,σε σχετική εκδήλωση-ενημέρωση παρουσιάσαμε τις πληροφορίες μας από αυτή την συνάντηση και τώρα, αν και με λίγη καθυστέρηση λογω εξετάσεων και διακοπών, με χαρά σας παρουσιάζουμε την πρώτη μας συνέντευξη.

Pyranxas: Kαλημέρα σας κύριε Τσαγκαράκη, ευχαριστούμε πολύ που δεχτήκατε να μας μιλήσετε.

Καλημέρα παιδιά!

Κε Τσαγκαράκη, οι άνθρωποι στην Ελλάδα είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της αιμοδοσίας;

Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει λύσει το πρόβλημα της αιμοδοσίας. Όταν λέμε αιμοδοσία εννοούμε μια κοινωνική λειτουργία .Όταν δεν αποφασίσουμε ότι είναι κοινωνική λειτουργία και δε συμμετέχουμε όσο μπορούμε, δε κάνουμε τίποτα.

Ποιος είναι εθελοντής αιμοδότης ;

Εθελοντής αιμοδότης είναι εκείνος που δίνει αίμα όταν μπορεί επειδή έτσι αισθάνεται, χωρίς να περιμένει ή να απαιτεί κανένα αντάλλαγμα και χωρίς να ενδιαφέρεται για την τύχη του αίματός του. Να συμπληρώσουμε ότι το αίμα των εθελοντών αιμοδοτών είναι δυο έως τρείς φορές ασφαλέστερο από το αίμα των άλλων περιστασιακών αιμοδοτών που δίνουν αίμα μόνο όταν το χρειάζεται ένας συγγενής τους.

Τι προϋποθέσεις πρέπει να πληρεί κάποιος για να γίνει αιμοδότης;

Να θέλει να δώσει αίμα κάτω από αυτές τις συνθήκες. Να μην έρθει εδώ να πει : «Θέλω να δώσω αίμα και να το φυλάξετε για την γιαγιά μου!».

Εξετάσεις γίνονται σε κάθε αιμοδοσία και επιπλέον επωφελείται κάποιος από την αιμοδοσία;

Εξετάσεις γίνονται σε κάθε αιμοδοσία, είτε δίνεις για 1η φορά αίμα είτε για 20η.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι η αιμοδοσία βλάφτει ή ωφελεί. Αυτό εξαρτάται από τον αιμοδότη, για παράδειγμα κάποιοι δίνουν αίμα κάθε μήνα γιατί αλλιώς θα πεθάνουν , ενώ άλλοι δεν πρέπει να δώσουν καθόλου. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσω ότι κατά την αιμοδοσία παίρνουν το μισό από το περίσσευμα του αίματος μας, που είναι κάτι που δεν βλάπτει την υγεία μας.

Ποιοι λόγοι αποκλείουν την αιμοδοσία;

Υπάρχει ο προσωρινός και ο μόνιμος αποκλεισμός ∙ οποιαδήποτε αρρώστια , ακόμα και αν κάποιος δεν αισθάνεται καλά πρέπει να αποκλείει την αιμοδοσία προσωρινά. Από την άλλη μεριά πρέπει να αποκλείονται μόνιμα , εκείνοι που θα βλαφτούν εάν δώσουν αίμα και φυσικά όταν πρόκειται να βλαπτεί η υγεία του αγρολήπτη.

Άνθρωποι που έχουν υπόταση μπορούν να δώσουν αίμα;

Η υπόταση είναι μια πολύ συνηθισμένη κατάσταση και πάθηση και όταν κάποιος παίρνει χάπια γι’αυτήν, σαφώς και δεν μπορεί να δώσει αίμα, διότι το χάπι μεταβιβαζόμενο σε έναν άρρωστο, που πολλές φορές είναι στην κόψη του ξυραφιού, μπορεί να του κάνει ζημιά ∙ γι’ αυτό το λόγο η λήψη μιας συστηματικής θεραπείας αποκλείει την αιμοδοσία, γιατί όσο απλή κι αν είναι η πάθηση για τον αιμοδότη αυτή μπορεί να βλάψει τον αιμολήπτη. Ωστόσο,ορμονικές θεραπείες αποκατάστασης, δηλαδή όταν παίρνεις κάτι απλώς για συμπλήρωμα φυσιολογικής διεργασίας και όχι θεραπευτικά όπως για παράδειγμα τα χάπια του θυρεοειδή δεν αποκλείει την αιμοδοσία.

Κε Τζαγκαράκη,υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, ωστόσο έχουν κάποιο φόβο είτε με τις βελόνες,είτε με το αίμα. Υπάρχει κάποια λύση σε αυτό το πρόβλημα;

Εάν κάποιος δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτούς τους φόβους, δεν δίνει αίμα. Η αιμοδοσία δεν είναι υποχρεωτική.

Ναι δεν είναι υποχρεωτική,είναι όμως τόσο αναγκαία στην Ελλάδα;

Ναι, είναι. Αποθέματα ασφαλείας δεν υπάρχουν στην Ελλάδα επειδή πέρα από τους λίγους αιμοδότες(15.000 σε σύνολο 11.000.0000. ανθρώπων) ,δεν έχουν τελειοποιηθεί άλλοι μέθοδοι όπως το τεχνητό αίμα.

Τελειώνοντας την συνέντευξη μας, κύριε Τζαγκαράκη, θα θέλαμε να μας πείτε για τη μονάδα αιμοδοσίας των Χανίων.

Η μονάδα των Χανίων είναι μια από τις καλύτερες μονάδες αιμοδοσίας στην Ελλάδα και έχει λάβει υψηλό βαθμό στις επιθεωρήσεις. Επιπρόσθετα το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων διαθέτει και μια πολύ καλή μονάδα για την αντιμετώπιση της Μεσογειακής αναιμίας.

Κύριε Τσαγκαράκη, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο που μας διαθέσατε και την πραγματικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε μαζί σας . Καλή σας ημέρα.

Ευχαριστώ πολύ παιδιά ,καλημέρα σας.

Την συνέντευξη έκαναν οι:

Εύα Ζεκίρα

Νάνσυ Κοκκινάκη

Μαρία Μαρνεράκη

Κατερίνα Περουλάκη

Ειρήνη Χριστοδουλάκη


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τελειο τελειο!!μπραβο παιδια!καλα κανατε και πηγατε στα χανια!πηρατε καλη πρωτοβουλια!