Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Συνομιλώντας με τον οινοποιό κ. Καραβιτάκη


  Πείτε μας λίγα λόγια για το πώς ξεκινήσατε και πότε;

Η οικογένειά μας ασχολείται με την παραγωγή κρασιού εδώ και τέσσερις γενιές , μέχρι που φτάσαμε περίπου στο 1972-1973  που ο πατέρας μου έφυγε στην Ιταλία  , σπούδασε οινολογία και όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση . Το οινοποιείο είναι σε αυτές τις εγκαταστάσεις από το 1998 και από κείνη την χρονολογία κι έπειτα παράγει εμφιαλωμένα κρασιά ανώτερης ποιότητας.

 Τι είδους κρασί παράγετε;

Παράγουμε λευκά και ερυθρά κρασιά επίσης ροζέ (τα περισσότερα ξηρά κρασιά).  Επιπλέον ένα επιδόρπιο γλυκό από την τοπική αγροτική ποικιλία των Χανίων το ρωμέικο .


 Χρησιμοποιείτε κάποιο ειδικότερο  τρόπο παραγωγής για το κρασί σας ;

Ο τρόπος παραγωγής είναι κοινός περίπου σε όλα τα οινοποιεία του κόσμου .
Ιδιαιτέρες τεχνικές  δεν χρησιμοποιούμε πέρα από την παραγωγή του επιδορπίου κρασιού μας το οποίο παράγεται από σταφύλια λιαστά που τα αφήνουμε κάτω από τον ήλιο για 15 ημέρες και μετά ακολουθούμε μια άλλη ιδιαίτερη διαδικασία που δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε .

 Πως καταφέρνετε να αναδείξετε το κρασί σας ;

Κυρίως μέσω της  Κρήτης η οποία είναι μια τουριστική περιοχή. Ασχοληθήκαμε κυρίως με το να προβάλουμε το κρασί μας σε κάποια μαγαζιά και ξενοδοχεία που ήθελαν να έρθει σε επαφή όλος ο κόσμος με το Κρητικό κρασί .


 Αν κάποιος θέλει να σας γνωρίσει διατηρείται κάποια σελίδα στο διαδίκτυο ;

Ναι διατηρούμε την ιστοσελίδα  karavitakiswines.com




 Έχετε προωθήσει τα κρασιά σας  στο εξωτερικό ;

Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με τέσσερεις χώρες στο εξωτερικό με την Κύπρο , το Λουξεμβούργο , την Ολλανδία και την Ιταλία .


Ξέρει ο Χανιώτης και γενικότερα ο Έλληνας να πίνει κρασί  ;

Ένα σεβαστό ποσοστό ναι, έχει της βασικές γνώσεις ώστε να μπορεί να κρίνει ένα κρασί . Εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο κρασί έχει ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού .


 Πως η κρίση επηρεάζει το κρασί ;

Τα μικρά και οικογενειακά οινοποιεία όπως είναι το δικό μας επηρεάζονται πιο δύσκολα από την κρίση σε σχέση με τις εταιρίες οι οποίες παράγουν βιομηχανικά τύπου κρασιά γιατί η παραγωγή τους είναι τεραστία που αυτό σημαίνει ότι έχουν ήδη πιάσει τη μεγαλύτερη αγορά ούτως ώστε να τα πουλήσουν ,εκεί ναι η κρίση επηρεάζει .

 Πως βλέπετε το μέλλον για το ελληνικό κρασί ;

Το ελληνικό κρασί θα αποτελέσει σίγουρα ένα από τα επόμενα μεγάλα θέματα στο χώρο γιατί βλέπουμε τεράστιο ενδιαφέρον από δημοσιογράφους του κρασιού και από εταιρείες που έρχονται στην Ελλάδα ούτως ώστε να προμηθευτούν κρασιά και να τα δοκιμάσουν .

Γιατί το ελληνικό κρασί ενώ βραβεύεται συνέχεια δεν έχει καταφέρει σπουδαία πράγματα  στις αγορές του εξωτερικού ;

Το βασικό πρόβλημα του ελληνικού κρασιού είναι σίγουρα η μεγάλη τιμή του , η οποία  δικαιολογείται κυρίως από το μεγάλο κόστος  παραγωγής  που υπάρχει στην Ελλάδα το οποίο  δεν μπορεί να συγκριθεί με χώρες όπως  η  Χιλή  και η Αφρική ,οι οποίες αυτήν τη στιγμή κατακλύζουν την αγορά.

Η παράδοση στην Κρήτη να φτιάχνει ο καθένας κρασί μήπως γυρνά μπούμερανκ για το εμφιαλωμένο κρασί ;

Η Κρήτη έχει παρά πολλές ποικιλίες λευκές και ερυθρές οι οποίες είναι ιδανικές για να φτιάχνουμε εμφιαλωμένα κρασιά . Το θέμα είναι ότι σίγουρα μια διαδικασία παραγωγής σε ένα σπίτι δεν μπορεί με τίποτα να συγκριθεί με την διαδικασία παραγωγής σε ένα οινοποιείο . Είναι σίγουρα ένα κρασί το οποίο είναι αρκετά καλό ώστε να το καταναλώσουν οι ίδιοι, από κει και πέρα όταν αυτό το κρασί φτιαχτεί για  να πουλιέται και να είναι το χαρακτηριστικό κρασί που θα δοκιμάσει κάποιος ξένος σε κάποιες  περιπτώσεις ενδεχομένως να παρουσιαστεί   κάποιο πρόβλημα . Ορισμένες φορές βέβαια το κρασί είναι αξιόλογο και μπορεί να καταφέρουμε να το πουλήσουμε και να αγοραστεί .

 Τι γνώμη έχετε για την παράδοση στην Κρήτη τα μικρά παιδιά να πίνουν και να συνδέουν το κρασί με άσχημες συνήθειες ;

Σίγουρα ο τρόπος που χρησιμοποιούμε για να πίνουμε κρασί στην Κρήτη δεν είναι ο κατάλληλος από κει και πέρα προφανώς σε μια περιοχή όπως είναι η Κρήτη η οποία έχει τεράστια ιστορία και παράδοση στη δημιουργία του κρασιού σίγουρα ένα παιδί θα ήταν σίγουρα προτιμότερο  να βλέπει τη διαδικασία παραγωγής και αργότερα όταν θα φτάσει σε κάποια κατάλληλη ηλικία να δοκιμάζει και κάποιο κρασί . Όταν όμως το κρασί δοκιμάζεται και πίνεται σε μεγάλες ποσότητες  εκεί δημιουργείται ένα πρόβλημα και ένα λάθος πρότυπο .

 Ποια είναι η άποψη σας για το ρωμέικο;

Το ρωμέικο είναι μια καταπληκτική ποικιλία όμως σαν ποικιλία αν ψάξουμε την ιστορία της είναι καλύτερο στο να παράγει επιδόρπια κρασιά και κρασιά τύπου Σερί , ίσως να μην είναι η κατάλληλη ποικιλία για να κάνουμε ξηρό κρασί ή μπορούμε να κάνουμε ένα ξηρό κρασί όπως συνήθως αλλά θέλει πολύ  ιδιαίτερη διαδικασία ώστε να φτάσει σε κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά κατάλληλα ώστε να συμβαδίζουν με τα σημερινά κρασιά .

 Κλείνοντας την κουβέντα θα θέλαμε να ρωτήσουμε αν δέχεστε επισκέψεις στο οινοποιείο ή μπορείτε να έρθετε να μιλήσετε σε μεγαλύτερο κοινό ;

Επισκέψεις δεχόμαστε από φέτος το 2012 και σκοπεύουμε να μεγαλώσουμε το εύρος των επισκεπτών μας και τον αριθμό τους σίγουρα διότι είναι ένας ιδανικός τρόπος ούτως ώστε ο κόσμος να έρθει σε επαφή με το κρασί και να γνωρίζει τι μπορεί να παράγει η Κρήτη σαν περιοχή . Μπορούμε βέβαια να μιλήσουμε σε μεγαλύτερο κοινό και να καλύψουμε ότι απορείες υπάρχουν .

                                                                                           Γιανναδάκη Ευγενία,Κουριδάκη Βασιλική

Δεν υπάρχουν σχόλια: