Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Η Αλίκη στη χώρα της Βιο λογίας

 Επίσκεψη του νευρολόγου Γιώργου Βουράκη στο ΓΕΛ Κολυμβαρίου


Την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου  επισκέφτηκε το σχολείο μας ο νευρολόγος Γιώργος Βουράκης , ειδικευόμενος γιατρός στη νευρολογική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων.
Ο κ. Βουράκης αρχικά μας μίλησε γενικά για το κεντρικό νευρικό σύστημα αλλά αυτό που αναλύσαμε περισσότερο ήταν η μηνιγγίτιδα.
Η μηνιγγίτιδα είναι η λοίμωξη των μηνίγγων από μικροοργανισμούς. Η  συχνότητα εμφάνισης για ηλικίες 0-4 είναι μεγαλύτερη και μειώνεται καθώς αυξάνει η ηλικία.Η συχνότητα της αυξάνεται πάλι σε ανθρώπους άνω των 70.
Υπάρχουν τρία είδη από τα οποία η πιο σοβαρή είναι η βακτηριακή που έχει γρήγορη εξέλιξη και βαριά μορφή. Εισέρχεται από τα αιμοφόρα αγγεία ή από σπάσιμο οστού στο μέτωπο. Οι επιπλοκές που δημιουργεί είναι σπασμοί, εγκεφαλίτιδα, σηψαιμία, καθώς και μόνιμα ελαττώματα όπως η τύφλωση, η κώφωση και  η νοητική στέρηση. Η πρόληψη της μηνιγγίτιδας γίνεται με το εμβόλιο.
Στα μωρά τα συμπτώματα είναι πυρετός, κλάμα, εμετός , εξάνθημα, υπνηλία ενώ για τα παιδιά και τους ενήλικους πυρετός, εμετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εξάνθημα. Η  διάγνωση γίνεται με κλινικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος και η θεραπεία με άμεση έναρξη ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής.
Η ομιλία του κ.Βουράκη δημιούργησε αφορμές για να δείξουν ενδιαφέρον ακόμα και μαθητές που δεν τους απασχολούν πολλά από τα ζητήματα από αυτά που αναφέρθηκαν. Επίσης      υπήρχαν και μαθητές οι οποίοι θέλησαν να μάθουν επιπλέον πληροφορίες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και για τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Η ομιλία του κ.Βουράκη ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και πολλοί μαθητές αλλά και καθηγητές έμαθαν σημαντικές πληροφορίες .

Αγιασμενάκη Μαρίνα
Κλαράκη Ιωάννα Μαρία
Μπαντά Ειρήνη
Παπαδάκη Σοφία
Σεργάκη Κυριακή
Τσορτανίδη Μαρία Ιωάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια: