Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Διαδίκτυο: Οφέλη και Κίνδυνοι

« Η υδρόγειος σφαίρα συρρικνώνεται απ’ τον ηλεκτρισμό- δεν είναι πια παρά ένα μικρό χωριό» . Και αυτό, φυσικά, αναφέρεται στην εποχή μας- την εύλογα χαρακτηριζόμενη ως « ηλεκτρονική εποχή»- καθώς η εμφάνιση τόσο των επιτευγμάτων της ηλεκτρονικής, όσο και του Διαδικτύου (Internet) έχει επιτύχει να φέρει τους ανθρώπους πιο ‘κοντα’.

Κανείς δεν ήταν ικανός να προσδιορίσει με ακρίβεια την ανάπτυξη του Διαδικτύου καθώς και να προβλέψει τις συνέπειες στον οικονομικό τομέα, την συμβολή του στην διεύρυνση και διάδοση των γνώσεων, αλλά και την ευρύτερη αναβάθμιση της ζωής μας.

Αρχικά, κύριο γνώρισμά του αποτελεί η αποφυγή χρονοβόρων και περίπλοκων για τον χρήστη διαδικασιών για την ανεύρεση πληροφοριών, στοιχείο βασικό για τους γρήγορους ρυθμούς της εποχής μας. Παράλληλα, το άτομο εξασφαλίζει πολύπλευρη ενημέρωση πάνω σε ποικίλα θέματα, ενώ συχνά γίνεται ‘αυτόπτης μάρτυρας΄ των γεγονότων. Εξάλλου, το ότι συμπεριλαμβάνεται στα σχετικά οικονομικά μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, καθιστά την πρόσβαση εφικτή σχεδόν σε όλους. Αξίζει να αναφερθεί πως ποτέ άλλοτε η ελευθερία λόγου δεν είχε προαχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να παρέχεται στον καθένα η δυνατότητα έκφρασης και δημοσιοποίησης των απόψεων και των σκέψεων του. Τέλος ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα του πρέπει να συμπεριληφθεί και η ικανότητα επικοινωνίας των ατόμων μεταξύ τους.

Εντούτοις, η τρομακτική και κυρίως απρόβλεπτη εξέλιξη καθιστά τον άνθρωπο διστακτικό και άβουλο, ενώ συχνά επιφέρει την υποταγή του. Έτσι, λοιπόν, μαζί με τις θετικές επιδράσεις του συνυπάρχουν και αρνητικές, οι οποίες αφορούν σε μεγάλο βαθμό το ίδιο το άτομο. Συγκεκριμένα , όπως άλλωστε και τα περισσότερα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αντίστοιχα και αυτό διαθέτει δύναμη επιβολής και υποβολής καθώς με τον καταιγισμός μηνυμάτων, αλλά και από την πλευρά του ατόμου, της κατοχής χαμηλών πνευματικών αντιστάσεων και έλλειψης κριτικής σκέψης , συμβάλουν στην δημιουργία πρόσφορων συνθηκών χειραγώγησης, προβολής προτύπων με υλιστικό χαρακτήρα και εξώθησης του ατόμου στην διατήρηση παθητικής στάσης. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ΜΜΕ, ο αμφίδρομος χαρακτήρας του αφήνει αρκετά περιθώρια δράσης για την αποφυγή του κινδύνου. Επιπλέον, παρατηρείται ευρύτερη εκδήλωση φαινομένων εξάρτησης των νέων από το Διαδίκτυο, ενώ πολλές φορές αποτελεί χώρο υποδαύλισης ενεργειών εξώθησης τους σε καταστροφικές πράξεις (αυτοκτονίες, ανθρωποκτονίες, κτλ). Αν και ευνόησε την επικοινωνία των ατόμων μεταξύ τους, ταυτόχρονα τους εγκλώβισε σε ένα μη πραγματικό κόσμο. Κι αυτό εξαιτίας της επιθυμίας για ανεύρεση φίλων μέσο του διαδικτύου, οι οποίοι όμως συχνά δεν αποκαλύπτουν τα πραγματικά τους στοιχεία αλλά και τις προθέσεις τους.

Πολλοί είναι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη ελευθερία του. Άλλοι πάλι πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα ήταν απαράδεκτο καθώς θα οδηγούσε στην λογοκρισία.

Παρόλ’ αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Διαδίκτυο, όπως και κάθε άλλο επίτευγμα της επιστήμης, δεν είναι από μόνο του ‘καλό ή ‘κακό’, ούτε ευθύνεται η επιστήμη για τα αποτελέσματα που συνεπάγεται η χρήση του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο τρόπος χρήσης καθορίζει και τις συνέπειες τους.



Μαρία Μινωτάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: