Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

Η Δύναμη της Τηλεόρασης

Η έννοια της τηλεόρασης όπως την αντιλαμβανόμαστε είναι συχνά συνυφασμένη με σωρεία προβλημάτων : απορρόφηση ελεύθερου χρόνου, παθητικοποίηση του δέκτη, απονέκρωση της φαντασίας, σύγχυση αξιών, αποπροσανατολισμός και χειραγώγηση της κοινής γνώμης, αλλοτρίωση του ατόμου, εξωραϊσμός της βίας και του εγκλήματος, καταναλωτισμός, παράλυση της κρίσης, αντίληψης , σκέψης, βούλησης και έλλειψη επικοινωνίας. Ωστόσο, είναι τελικά αυτή η πραγματική εικόνα της τηλεόρασής , δηλαδή ενός « σύγχρονου κουτιού της Πανδώρας » από το οποίο πηγάζουν μονάχα φαυλότητες ; Αυτό που οφείλουμε να παραδεχτούμε είναι πως η τηλεόραση αποτελεί ακόμη ένα από τα μέσα που παρέδωσε αφειδώς η τεχνολογία στα χέρια του ανθρώπου. Σε ένα ανώριμο ,όμως ,άνθρωπο. Κι αυτό γιατί αν και η λέξη τηλεόραση προέρχεται από το επίρρημα τηλέ , το οποίο σημαίνει μακριά και όραση< οράω, ορώ= βλέπω , όπως φαίνεται ο άνθρωπος έχει ξεπεράσει τους φραγμούς πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά σε οτιδήποτε που υπό άλλες συνθήκες θα απέφευγε.

Σε αυτό το σημείο το ερώτημα που πρέπει να τεθεί έγκειται στο αν η τηλεόραση είναι δυνατόν ποτέ να έχει θετική επιρροή στην κοινωνία και κυρίως υπό ποιες συνθήκες. Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Αυτό οφείλεται αφενός στη σημασία της πληροφορίας ως γνώση που συνεπάγεται δύναμη, στηρίζοντας το δικαίωμα της έκφρασης της γνώμης και της πληροφόρησης , και αφετέρου στη δυνατότητα άσκησης κριτικής , δομημένης και εποικοδομητικής, τόσο στον απλό πολίτη, όσο και στο εκπρόσωπο της εξουσίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που οι υπεύθυνοι της τηλεόρασης γίνονται πρόξενοι ιδιοτελών συμφερόντων μετατρέποντας τη σε προπαγανδιστικό όργανο και σε δυνάστη της ανθρώπινης σκέψης , βάζοντας παρωπίδες στα μάτια των τηλεθεατών . Έτσι ,λοιπόν συχνά συμβαίνει το φαινόμενο ακόμα και η ίδια η τηλεόραση να διαστρεβλώνει την εικόνα της πραγματικότητας αποσκοπώντας στην εξαπάτηση του τηλεθεατή.

Τέλος, κλείνοντας θα ήθελα να επαναλάβω τα λόγια του Edward R.Murrow« Για τι αν έχουν δίκιο και αυτό το εργαλείο είναι μόνο για να ψυχαγωγεί και να απομονώνει τότε η τηλεόραση θα σβήσει όλη η πάλη θα πάει χαμένη. Το εργαλείο αυτό μπορεί να διδάξει έως και να εμπνεύσει. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο όταν ο άνθρωπος το χρησιμοποιήσει προς αυτό το σκοπό. Αλλιώς, είναι απλώς σύρματα και φώτα μέσα σε ένα κουτί »…

Μαρία Μινωτάκη