Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Fair trade


Το δίκαιο και εναλλακτικό εμπόριο (fair trade) όπως ονομάζεται, δημιουργήθηκε για να δώσει στους αγρότες του τρίτου κόσμου και όχι μόνο την ευκαιρία να παίρνουν περισσότερα χρήματα από την σοδειά που βγάζουν και να μπορούν έτσι να ζουν αξιοπρεπώς.

Έτσι λοιπόν σήμερα εκατοντάδες οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη δραστηριοποιούνται για αυτόν ακριβώς τον σκοπό.Oι συγκεκριμένες οργάνωσεις είναι μη κερδοσκοπικές και για αυτό μετέχουν και εθελοντές που καλύπτουν ένα μέρος των αναγκών σε εργατικό δυναμικό.

Τα προϊόντα αυτά παράγονται κατά κανόνα από διάφορες ομάδες παραγωγών στις χώρες του τρίτου κόσμου σύμφωνα με κάποιους κανόνες. Οι κανόνες αυτοί βέβαια πρέπει να ανταποκρίνονται σε κάποια κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια όπως τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και ότι πάντα η παραγωγή των προϊόντων δεν γίνεται με συμβατικό τρόπο αλλά σύμφωνα με κάποιες αρχές (βιολογικά προϊοντα).

Τα προϊόντα αυτά διαθέτονται σε προσιτές τιμές αφού από τον παραγωγό έως το κατάστημα που πουλά τα προϊόντα δεν παρεμβαίνει κανένας μεσάζοντας αλλά μόνο οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που τα διακινούν . Βέβαια υπάρχει ακόμα ένα στάδιο που καθορίζει την τελική τιμή προς τον καταναλωτή και αυτό εξαρταται απο το αν το κατάστημα που κάνει την λιανική πώληση είναι εμπορική επιχείρηση ή μη κερδοσκοπική εταιρεία.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι οι τιμές των προϊόντων του δικαίου εμπορίου είναι εξίσου χαμηλές ή ακόμα και χαμηλότερες πολλές φορές από αυτές των αντιστοιχών συμβατικών και βιολογικών προϊόντων χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι γίνονται εκπτώσεις στην ποιότητα. Τα προϊόντα αυτά λοιπόν δίκαια μπορούν να κατακτήσουν ένα μέρος της αγοράς και του ντουλαπιού μας!!!

Μαριλένα Καρτάκη


Πηγή:Οίκο της Καθημερινής 10/2007

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

με το άρθρο σου μας βάζεις στα βαθιά νερά του εμπορίου! οι καταναλωτές χρειαζόμαστε κάτι από τη φλόγα του pyranxas, συνεχίστε την προσπάθειά σας...