Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007

Google μια μηχανή αναζήτησης ή μια μηχανή παρακολούθησης;

Το 1995 στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ συναντήθηκαν, οι άσημοι τότε Λάρυ Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν.Το 1998 στην Καλιφόρνια οι δυο νέοι άνοιξαν τις πόρτες μιας νέας εταιρείας. Οι δυο νέοι αυτοί είχαν καταφέρει να ταξινομήσουν τις ιστοσελίδες με ένα νέο πιο έξυπνο τρόπο και να δημιουργήσουν την πιο διάσημη μηχανή αναζήτησης, την Google.

Σε λίγα χρόνια η Google κατάφερε να μεγαλώσει, να επεκταθεί σε άλλες χώρες και να ανοίξει νέες υπηρεσίες, όπως το Google Earth όπου μπορείς να δεις κάθε σπιθαμή του κόσμου.

Το moto της εταιρείας είναι (don´t be evil) που σημαίνει ότι η φιλοσοφία της εταιρείας είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις καλές προθέσεις.
Όμως μετά το 9ο Διεθνές Ηack Meeting κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τον τίτλο ¨Η σκοτεινή πλευρά του Google¨, που αναφέρεται σε συζητήσεις μεταξύ χάκερ οι οποίοι αμφισβητούν την αξιοπιστία και το πόσο καλοπροαίρετη είναι η Google. Έχουν δίκιο;

Και όμως έχουν. Η Βρετανική μη κυβερνητική οργάνωση Privacy International αξιολόγησε 22 κολοσσούς όπως η Αpple, η Google, η Yahoo κ.α. ως προς το ποιος σέβεται περισσότερο την ιδιωτική μας ζωή . Καμιά εταιρεία δεν πήρε άριστα όμως η Google έπιασε πάτο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν σέβεται καθόλου τα δικαιώματα μας.

Η ερώτηση που προκύπτει όμως είναι πως δεν σέβεται τα δικαιώματα μας;

Αυτό που κάνει η Google είναι να αποθηκεύει την ταυτότητα του υπολογιστή μας. Για την ακρίβεια υποχρεούται να το κάνει προκειμένου να χρησιμοποιηθούν επί δικαστική συνδρομή.
Eπίσης τα cookies που αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας έχουν διάρκεια ζωής τριάντα χρόνια. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι η Google στους εξυπηρετητές της αποθηκεύει πληροφορίες για κάθε λέξη που αναζητήσατε όχι για μερικά λεπτά ή έστω μία ώρα αλλά για δεκαοκτώ μήνες.
Η Google έχει λοιπόν στις βάσεις δεδομένων της, στοιχεία για τον καθένα μας σχετικά με τις προτιμήσεις μας και τις συνήθειες μας χωρίς να αποκαλύπτει πως χρησιμοποιεί αυτά τα στοιχεία.

Yπάρχει κάποια λύση;

Οι χάκερ προτείνουν αρχικά σαν λύση την ενημέρωση. Έτσι θα γίνουμε πιο υπεύθυνοι και θα απομυθοποιήσουμε την google philosophy το θεμέλιο λίθο της εταιρείας.

Βασίλης Φανδρίδης

Πηγές: Καθημερινή 1/7/2007

ΒΗΜagazino 16/9/2007

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολυ ωραιο κειμενο η γλωσσα σε μερικα σημεια ειναι καπως λαΪκη αλλα παντως καλο και επίκαιρο κειμενο

Ανώνυμος είπε...

το pyranxas αρχισε να πολλαπλασιάζεται! βλέπω νέα "πυρανχακια" συγχαρητήρια!

Ανώνυμος είπε...

μπαβο βασιλη

Ανώνυμος είπε...

ΥΟ ΜΕΝ

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΡΟΟΔΕΥΕΙΣ . ΘΑ ΠΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΝΟΜΑΣ ;

Ανώνυμος είπε...

ΑΧΡΗΣΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

e oxi re paidi mou,ayta de ta ixera!