Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Περί Διάσημων θανάτων...

Πολλοί από εσάς θα αναρωτιέστε : “Πώς είναι δυνατόν να είναι ενδιαφέρον ο θάνατος ενός διάσημου προσώπου και πώς στο καλό της ήρθε αυτή η ιδέα; “.
Οι απαντήσεις είναι απλές. Η ιδέα του άρθρου μου ήρθε όταν πριν από λίγο καιρό διάβασα ένα σχετικό άρθρο σε μια εφημερίδα και όταν ξανά διάβασα την απολογία του Σωκράτη, ξέρετε εκείνου του αρχαίου ημών προγόνου που ήπιε το κώνειο;(βέβαια κατά άλλους ήταν κονιάκ, ναι , ναι ξέρω τι σας λέω…).
Έτσι εδώ έρχομαι να απαντήσω στο πρώτο ερώτημα. Αποφάσισα να γράψω για θανάτους που είχαν φιλόσοφοι και τραγικοί ποιητές ώστε να πάρω εκ μέρους όλων των μαθητών αυτής της χώρας , εκδίκηση μιας και δεν μπορεί κάποια στιγμή όλους θα μας είχαν ρωτήσει κάτι σχετικό με αυτούς.
Παρακάτω, λοιπόν σας παραθέτω έξι “αξιόλογους” θανάτους με δικό μου σχολιασμό από κάτω. Παρακαλείσθε οσοι διαβάσετε αυτό το άρθρο και τυχαίνει γνωρίζετε πως πέθανε κάποιος αρχαίος ή σύγχρονος φιλόσοφος να το στείλετε σε σχόλιο. Ή βοήθεια σας θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρα

Θα ξεκινήσω από το “εγχώριο προϊόν” και θα προχωρήσω στο “εισαγόμενο”.

Αισχύλος: Ο αρχαιότερος τραγικός μας ποιητής πέθανε στη Σικελία όταν ένας αετός , παίρνοντας το φαλακρό του κρανίο για βράχο, άφησε να πέσει πάνω του μια χελώνα. Έτσι επιβεβαιώθηκε ο χρησμός που κάποιος του είχε πει < ουράνιον σε βέλος κατακτενεί>.

Σχόλιο: Ο θάνατος του Αισχύλου ίσως να είναι ο πιο γνωστός θάνατος , μετά από αυτόν του Σωκράτη, στην αρχαιότητα. Εγώ όμως την καημένη την χελώνα λυπάμαι! Ναι το παραδέχομαι οι τραγωδίες του Αισχύλου ποτέ δεν μου άρεσαν ιδιαιτέρα.

Ευριπίδης: Ο νεότερος των τραγικών μας ποιητών, κατασπαράχτηκε από κοπάδι σκύλων καθώς γύριζε από νυχτερινή διασκέδαση στην αυλή του βασιλεία της Μακεδονίας Αρχέλαου.

Σχόλιο: Ποιος είπε ότι οι αρχαίοι ημών δεν είχαν μπουζούκια;; Όλο και σε κάποια αυλή βασιλεία ήταν μαζεμένοι και πετούσαν τα γαρύφαλλα στους αιδούς της εποχής! Αθάνατο Ελληνικό DNA!!

Σοφοκλής : Ο μόνος εκ των τριών τραγικών ποιητών μας που πέθανε στην Αθήνα. Θρυλείται ότι πήγε από πνιγμό, καταπίνοντας άγουρο σταφύλι.

Σχόλιο: Ηθικό Δίδαγμα: Μασάμε πάντα την τροφή μας και δεν την καταπίνουμε!!

Εμπεδοκλής : Ένας από τους σπουδαιότερους αντιπροσώπους της προσωκρατικής ελληνικής φιλοσοφίας. Λέγεται ότι κατέβητε στο ηφαίστειο Αίτνα θέλοντας να γίνει θεός, όμως η λάβα ξέβρασε το ένα του χρυσό σανδάλι σε απόδειξη της τρανής του θνητότητας.

Σχόλιο: Μερικές φορές η επιμονή πως έχουμε δίκαιο δεν μας βαίνει σε καλό, τρανή απόδειξη ο θάνατος του Εμπεδοκλή. Κάτι ακόμα • ποιοι ήταν αυτοί που μας έλεγαν για την λιτότητα των αρχαίων Ελλήνων ;; Ωραία λιτότητα! Χρυσά σανδάλια!

Τζον Σκότους Ιριουτζίνα: Σπουδαίος Ιρλανδός φιλόσοφος ο οποίος μαχαιρώθηκε έως θανάτου από του Άγγλους φοιτητές του(δεν γνωρίζουμε κατά την διάρκεια ποιου μαθήματος).

Σχόλιο: Ποιος ξέρει τι τραβούσαν οι άμοιροι μαθητές! Εσάς πάντως να μην σας μπαίνουν ιδέες!


Ζαν-Ζακ Ρουσό: Ο συγγραφέας του < Κοινωνικού Συμβολαίου> πέθανε από εσωτερική αιμορραγία πιθανόν ύστερα από πρόσκρουση με μεγάλο δανέζικο σκυλί στους δρόμους του Παρισιού.

Σχόλιο: Αυτό είναι που λένε όταν περπατάς στον δρόμο “πρόσεχε μην χτυπήσεις πάνω σε…σκύλο!!”.









Για το Pyranxas,
Ειρήνη Χριστοδουλάκη

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Pote gelame?
-.-

Γιωτα είπε...

Ειρηνη μου οφειλω να ομολογησω οτι αυτη ηταν η πιο ενδιαφερουσα πέυρα της φιλοσοφιας που εχω ακουσει ποτε... μακαρι να μασ την διδασκαν ετσι στα σχολεια!! χαχαχ!!! Χωρις πλακα ηταν πολυ εξυπνο και διασκεδαστικο!!!!!!!!

αγγελική είπε...

ειρήνη μου πολύ καλό!ειδικά το σχολιάκι για τον ευριπίδη και τα μπουζούκια ήταν κορυφαίο...οχι για να μην εχουμε την εντύπωση ότι οι αρχαιοι μας ηταν μόνο κουλτουρα...νυχτοπερπατούσαν κι αυτοι κι εμείς είμαστε άξιοι συνεχιστές τους στο ξενύχτι...έτσι για να παινευτουμε λιγάκι

Unknown είπε...

makari gia tous makarious...amhn gia tous Zwntanous!