Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Κώστας Μπαλάφας



























Ο Κώστας Μπαλάφας γεννήθηκε το 1917 στο ορεινό χωριό Χώσεψη (Κυψέλη) της Ηπείρου.Η πρώτη του επαφή με την κάμερα ήταν στην ηλικία των 11 χρόνων όταν δούλευε σ'ένα γαλακτοπωλείο στην οδό Πατησίων.Το αφεντικό του, του ζήτησε να τραβηξει μία φωτογραφία εκείνον και κάποιους συγγενείς του από την Αμερική. Και με ένα πάτημα του κλείστρου όλα άρχισαν...Μυήθηκε στη φωτογραφική τεχνη από τον Απόστολο Πανταζίδη, καταρτισμένο φωτογράφο των Ιωαννίνων, λίγο πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.Από το 1941 ως το 1944 φωτογράφησε τον ένοπλο αντάρτικο αγώνα των Ηπειρωτών κατά των κατακτητών.


















“Δεν ήθελα να δείχνω τους ανθρώπους σαν ήρωες.Τι περισσότερο να ζητούσα από την αλήθεια τους;”

Μετά το τέλος του πολέμου εργάστηκε στο Τμήμα Αναπαραγωγής Σχεδίων της ΔΕΗ, απ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας, από το 1952 ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα φωτογραφίζοντας τόπους και έθιμα της επαρχίας(Μετέωρα,Αχελώος.Λαγκαδάς κ.ά.).Πρόσφατα το Μουσείο Μπενάκη, στο οποίο ο φωτογράφος έχει δωρίσει το αρχείο των 15,000 αρνητικών του, και ο "Ποταμός" εξέδωσαν το λεύκωμα "Η χώρα μου".Σε αυτό περιέχονται δεκάδες αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από όλες τις φάσεις της τέχνης του.

























“Ακόμη και σήμερα,εάν με ρωτήσουν τι μπορώ να φωτογραφίσω καλύτερα, τον πόνο ή την χαρά, το πρώτο θα επιλέξω. Αυτά είναι τα βιώματα που με γυρίζουν στην παιδική μου ηλικία”


Παπαδοστεφανάκης Αντώνης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολυ ωραια αφιερωση .........μπραβο!!!

Ανώνυμος είπε...

kala teloio mpravo!!!