Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

2000-2010 καινοτομίες στην επικοινωνία

Πριν από δέκα χρόνια ο ηλεκτρονικός κόσμος ετοιμαζόταν να δεχθεί τη νέα χιλιετία με μια τεχνολογική καταστροφή. Ο ιός υποτίθεται ότι θα έκανε τα ηλεκτρονικά συστήματα να καταρρεύσουν και θα βύθιζε τον πλανήτη σε έναν νέο ψηφιακό Μεσαίωνα. Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Αντί της τεχνολογικής κατάρρευσης, η πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, έφερε μια επανάσταση σε όλα τα επίπεδα της επικοινωνίας και της ενημέρωσης.



Το Google

Το Google είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών. Η λειτουργία του ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1998. Ο στόχος του είναι να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες. Το Google ξεκίνησε σαν μια κολεγιακή εργασία από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το 1996 για μια μηχανή αναζήτησης. Σήμερα η μηχανή αυτή εξυπηρετεί το 70% των συνολικών αναζητήσεων στο διαδίκτυο, με τεράστια κέρδη .

To YouTube
To YouTube είναι ένας δημοφιλής διαδικτυακός τόπος, ο οποίος επιτρέπει αποθήκευση, αναζήτηση και αναπαραγωγή ψηφιακών ταινιών. Δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2005 και το Νοέμβριο του 2006 ονομάστηκε από το περιοδικό TIME "Invention of the Year 2006" (Η Εφεύρεση του 2006). Τον Οκτώβριο του 2006, η εταιρεία αγοράστηκε από την Google με ανταλλαγή μετοχών αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Όλοι μπορούν να βλέπουν τις αποθηκευμένες ψηφιακές ταινίες (βίντεο), ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αποθηκεύουν απεριόριστο αριθμό ταινιών με χρονικό όριο δέκα λεπτών το κάθε βίντεο. Μαζί με τις ταινίες φαίνεται και ο αριθμός των μελών που τις έχουν δει, ώστε να φαίνονται ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς. Επίσης υπάρχει κλίμακα βαθμολογίας από το 1 μέχρι το 5. Τα εγγεγραμμένα μέλη μπορούν να αφήσουν σχόλια στο κάθε βίντεο και να το βαθμολογήσουν καθώς επίσης και να βαθμολογήσουν τα σχόλια άλλων χρηστών.

Το MySpace
To MySpace είναι μια ελεύθερη κοινωνική υπηρεσία στο Διαδίκτυο που επιτρέπει στα εγγεγραμμένα μέλη της να επικοινωνήσουν κατευθείαν με blogs, δηλαδή ένα εσωτερικό ηλεκτρονικό ταχυδρομικό σύστημα, ιστός, φόρουμ και άλλα. Τα μέλη μπορούν επίσης να φορτώσουν και να επιδείξουν φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες για το σχεδιάγραμμά τους.

To Facebook
Το Facebook είναι ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης που ξεκίνησε στις 4 Φεβρουαρίου του 2004. Οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων με τις επαφές τους και να τους ειδοποιούν όταν ανανεώνουν τις προσωπικές πληροφορίες τους. Όλοι έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο να συμμετάσχουν σε δίκτυα που σχετίζονται μέσω πανεπιστημίου, θέσεων απασχόλησης ή γεωγραφικών περιοχών. Ο Mark Zuckerberg ίδρυσε το Facebook ως μέλος του πανεπιστημίου του Harvard. Αρχικά δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι φοιτητές του Harvard ενώ αργότερα επεκτάθηκε για όλους τους σπουδαστές πανεπιστημίων, κατόπιν για τους μαθητές σχολείων και τέλος για κάθε άνθρωπο του πλανήτη που η ηλικία του ξεπερνούσε τα 13 χρόνια. Το Facebook σήμερα έχει πάνω από 300 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες, κατατάσσοντας το έτσι στην λίστα ταξινόμησης του Alexa ως ένα από τα δημοφιλέστερα web site του πλανήτη. Επίσης το Facebook είναι ένα από τα δημοφιλέστερα site για ανέβασμα φωτογραφιών με πάνω από 14 εκατομμύρια φωτογραφίες καθημερινά. Με αφορμή την δημοτικότητα του, το Facebook έχει υποστεί κριτική και κατηγορηθεί σε θέματα που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα και τις πολιτικές απόψεις των ιδρυτών του. Ωστόσο η συγκεκριμένη ιστοσελίδα παραμένει η πιο διάσημη κοινωνική περιοχή δικτύωσης σε πολλές χώρες.



Το Twitter

Το Twitter είναι μια συνεχώς ανερχόμενη online υπηρεσία, που βοηθά τους χρήστες να επικοινωνούν μεταξύ τους απαντώντας σε μια ερώτηση: "Τι κάνεις τώρα;" Δημιουργήθηκε το 2006 και από τότε έχει αποκτήσει εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Σαν κλασσική micro blogging πλατφόρμα, δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες της να αποστέλλουν μηνύματα ( ή tweets) 140 χαρακτήρων στον κόσμο του Twitter ανά πάσα στιγμή. Τα μηνύματα αυτά μπορούν να τα διαβάσουν όλοι οι χρήστες του website. Βλέποντας οι χρήστες τα μηνύματα που στέλνετε, αποφασίζουν αν σας θεωρούν ενδιαφέρον ή όχι και αν ναι, τότε σας ακολουθούν, ή προτείνουν και σε άλλους να σας ακολουθήσουν. Καθώς μεγαλώνει ο αριθμός των followers που αποκτάτε, μπορείτε να περνάτε μηνύματα σε όλους αυτούς ταυτόχρονα.


Στέλιος Μινωτάκης

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

ΕΙΤΑΝΕ ΒΑΡΕΤΟ
ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανώνυμος είπε...

osfp for ever

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

ΜΟΥΦΑ

Ανώνυμος είπε...

pao 0-4 roma!!!!

Ανώνυμος είπε...

ti fovero keimeno!!!!!!!1

Ανώνυμος είπε...

muahaha

Ανώνυμος είπε...

mhn tous pisteueis to keimeno einai fobero!! !

Ανώνυμος είπε...

kai tn mai ston peraia h koupa 8a einai wraia osfp 4ever

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

polh kalh idea den ta kseroun oloi auta!!! mprabo paidi mou mpabo.dey...