Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Πάρκα vs Malls

Στις μέρες μας σπάνια θα βρεις κάποιον, ο οποίος περνάει τον ελεύθερο χρόνο του σε πάρκα. Αντίθετα, σίγουρα θα βρεις πολλούς οι οποίοι επιλέγουν τα malls (εμπορικά κέντρα) ως καταφύγιο για να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.
Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται κυρίως στις μεγαλουπόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη όπου τα πάρκα είναι ελάχιστα…και όσα υπάρχουν βρίσκονται κάτω από άθλιες συνθήκες και δεν εμπνέουν καμία ασφάλεια μόλις πέσει το σκοτάδι. Σε σύγκριση με την απογοητευτική, παραμελημένη και επικίνδυνη εικόνα που παρουσιάζουν τα πάρκα, τα malls μοιάζουν ένας ασφαλής και φιλόξενος «παράδεισος».
Τα malls προσφέρουν πολλές δραστηριότητες σε όποιον τα επισκεφτεί, δεν είναι απλά ένας χώρος γεμάτος καταστήματα αλλά διαθέτει χώρους όπου μπορείς να φας, να διασκεδάσεις όπως για παράδειγμα να δεις μια ταινία ή να παίξεις bowling. Υπάρχουν πολυάριθμοι διάδρομοι για να περπατήσεις ανάμεσα στις φανταχτερές βιτρίνες, και όλα αυτά χωρίς να νοιάζεσαι για τον καιρό, αν κάνει κρύο ή ζέστη, αν βρέχει. Χωρίς το φόβο ότι θα πέσεις θύμα ληστείας ή θα σου επιτεθεί κάποιος , αφού υπάρχουν άλλοι άνθρωποι οι οποίοι φροντίζουν για την ασφάλεια σου.
Αν και τα Malls είναι μια «συνήθεια» που αναπτύχθηκε στην Αμερική στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, παρατηρούμε ότι τόσο η Αμερική όσο και οι άλλες αναπτυγμένες χώρες που διαθέτουν malls, διαθέτουν επίσης και αξιόλογα πάρκα ώστε οι πολίτες να έχουν την «πολυτέλεια» να διαλέξουν που θα περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους ή που θα διασκεδάσουν. Στην Ελλάδα αντιθέτως δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής, αφού το σύστημα προπαγανδίζει έμμεσα την ανάπτυξη των malls. Κατά την γνώμη μου αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό διότι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα αποφέρουν μεγάλα χρηματικά ποσά από την στιγμή που φορολογούνται και επιπλέον τα έξοδα συντήρησης είναι υποχρέωση των ιδιοκτητών τους. Από αυτήν την άποψη τα πάρκα φαντάζουν δαπανηρά από τη στιγμή που χρειάζονται αστυνόμευση, συντήρηση και η συντήρηση απαιτεί εργατικά χέρια κ.ο.κ. Έτσι τα πάρκα καταστρέφονται και στη θέση τους εμφανίζονται μεγαλοπρεπή malls.
Πρέπει να αναφερθεί όμως ότι στις μεγαλουπόλεις τουλάχιστον η ύπαρξη πάρκων είναι ζωτικής σημασίας γιατί τα πάρκα διαθέτουν κάποιο στοιχειώδες πράσινο το οποίο βοηθά στην αναζωογόνηση του επιβαρυμένου με καυσαέρια, αέρα.
Παρόλο που η εικόνα που παρουσιάζουν τα πάρκα σήμερα δεν είναι ικανοποιητική με αποτέλεσμα να μην προσελκύουν τον κόσμο, θα μπορούσε να βελτιωθεί και τα πάρκα να αξιοποιηθούν και να καθαρισθούν όπως θα έπρεπε, έτσι ώστε να προσελκύουν κόσμο και να πάψουν να είναι άνδρα κακοποιών μετά τη δύση του ηλίου. Άλλωστε, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «παν μέτρον άριστον» …τόσο τα malls όσο και τα πάρκα θα πρέπει να συνυπάρχουν έτσι ώστε να μπορούν να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις όλων των ανθρώπων.

Ελπίδα Βουτσάκη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

fovero arthro.... den to pisteuw oti ginetai kati tetoio! Eutyxws poy exoyme esena kai to mathame!!!