Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Οι επιπτώσεις των ηλεκτρονικών συσκευών

Η υπαρξιακή ανάγκη του ανθρώπου να αναζητά διαρκώς την απόκτηση νέων γνώσεων και αγαθών, οδήγησε στην δημιουργία πολλών ηλεκτρονικών συσκευών με τις οποίες διευκολύνεται η καθημερινότητα μας. Ωστόσο, οι κίνδυνοι από τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι πολλοί και βλάπτουν τόσο τον άνθρωπο όσο και το φυσικό περιβάλλον.
Όταν βλέπουμε τηλεόραση ή ασχολούμαστε με τον Η/Υ καθισμένοι για ώρες στην ίδια θέση, μπορεί να πάθουμε σοβαρό πρόβλημα δυσκαμψίας στο λαιμό και στην πλάτη. Επιπλέον, η πολύωρη ενασχόληση με τον Η/Υ μπορεί να αποβεί καταστροφική για τα μάτια. Ταυτόχρονα, δύο στους πέντε εργαζόμενους που χρησιμοποιούν υπολογιστές υποφέρουν από πονοκεφάλους και οι μισοί από αυτούς νιώθουν τα μάτια τους κουρασμένα. Οι περισσότεροι μάλιστα δεν μπορούν να συγκεντρωθούν. Είναι απαραίτητο να κάνει κάποιος συχνά διαλείμματα ώστε να μην ταλαιπωρούνται τα μάτια του και να μην υποφέρει από πονοκεφάλους. Επίσης, όταν καθόμαστε σκυμμένοι μπροστά από την τηλεόραση δεν βλάπτουμε μόνο τον λαιμό αλλά και την μέση μας. Επιστήμονες επισημαίνουν ότι η καθιστική ζωή συμβάλλει στην παχυσαρκία, αντίθετα οι κάθε είδους σωματικές δραστηριότητες επιφέρουν σημαντικά οφέλη στην υγεία μας και ιδίως στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Η χρήση του ποντικιού του Η/Υ προκαλεί σημαντικά προβλήματα στον καρπό. Οι εργαζόμενοι σε γραφείο είναι συχνά εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να υποστούν τραυματισμούς από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση στα χέρια. Η παρατεταμένη χρήση των χειριστηρίων του playstation από τα παιδιά προκαλεί σοβαρά οιδήματα στις παλάμες τους. Σημαντικά προβλήματα ακοής παρουσιάζουν οι άνθρωποι που ακούν δυνατά μουσική σε συσκευές όπως τα iPods. Αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι οποιοσδήποτε ήχος μεγαλύτερος από 85 ντεσιμπέλ μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια βλάβη στην ακοή μας. Όταν ακούμε μουσική με ακουστικά και ταυτόχρονα ακούει και ο διπλανός μας, τότε η ένταση είναι επικίνδυνα υψηλή. Γιατροί έχουν διαγνώσει την ύπαρξη του λεγόμενου «συνδρόμου του φρυγανισμένου δέρματος», το οποίο προκαλείται όταν ακουμπάμε τον φορητό υπολογιστή στα γόνατα μας. Ο υπολογιστής μπορεί να υπερθερμανθεί όταν βρίσκεται επί μακρόν σε λειτουργία και να προκαλέσει μόνιμο ερεθισμό στο δέρμα έως και διχρωμία. Σπάνια προκαλεί και καρκίνο, ενώ ειδικοί υποστηρίζουν ότι στους άνδρες το αναμμένο laptop βλάπτει το σπέρμα επιδρώντας λόγω της θερμότητάς του στη διαδικασία παραγωγής του.

Το κινητό τηλέφωνο αποτελεί ένα από τα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας των τηλεπικοινωνιών που έχει αναδειχθεί σε είδος πρώτης ανάγκης από τους καταναλωτές. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία όμως που εκπέμπει είναι αρκετά επιβλαβής για την υγεία των ανθρώπων.
Τα συμπεράσματα μιας έρευνας η οποία έλεγξε τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας στον ανθρώπινο εγκέφαλο και η οποία διήρκεσε δύο χρόνια, δείχνουν ότι οι εκπομπές ακόμη και από συσκευές χαμηλής ακτινοβολίας είναι δυνατόν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στον εγκέφαλο.
Επιπλέον, η πολύωρη χρήση των κινητών τηλεφώνων οδηγεί σε ενοχλήσεις, αίσθηση κούρασης, ή σε προβλήματα ύπνου.
Ο μηχανισμός βιολογικών επιπτώσεων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων είναι πολυδιάστατο στατιστικό φαινόμενο και δεν επιδέχεται απαντήσεις της μορφής ναι ή όχι. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολλές: καρκίνος, αλλοίωση των κυττάρων, επιπτώσεις στα παιδιά που θα γεννηθούν κ.λπ. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι θα συμβεί σε κάθε άνθρωπο, λόγω διαφορετικής αντίδρασης κάθε οργανισμού, αλλά και ενδεχομένως και άλλων παραμέτρων.
Επίσης, τα κινητά τηλέφωνα επιδρούν αρνητικά στην ανδρική γονιμότητα. Με έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι το κινητό τηλέφωνο το οποίο ο κάτοχος του το τοποθετεί συχνά στην τσέπη του παντελονιού του μπορεί να επιδράσει δραστικά στην ποσότητα του παραγόμενου σπέρματος.


Τα παιδιά δέχονται ακόμα πιο έντονα τις αρνητικές επιδράσεις των κινητών τηλεφώνων. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα έχουν φτωχότερη μνήμη και μαθησιακές δυσκολίες σε σύγκριση με εκείνα που δεν έχουν στην κατοχή τους κινητό. Το λεπτό και εύκαμπτο κρανίο των παιδιών τα κάνει ακόμα πιο ευάλωτα στις εγκεφαλικές αλλοιώσεις που προκαλούν τα κινητά τηλέφωνα.

Τέλος, όλες οι ηλεκτρικές συσκευές στην πλειοψηφία τους είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον και κατά συνέπεια και για τον άνθρωπο, όταν καταλήγουν στα σκουπίδια και στις χωματερές αντί να καταλήγουν στην ανακύκλωση.











Ο κίνδυνος είναι η διαφυγή κάποιων από τα βλαβερά υλικά που εμπεριέχονται στις συσκευές και που θα μπορούσαν να διαφύγουν στο περιβάλλον και να το βλάψουν σε περίπτωση ανεξέλεγκτης διαχείρισης των συσκευών αυτών ως απόβλητα πλέον.
Γι’ αυτό τον λόγο, είναι σημαντικό να μην σπάνε οι συσκευές, να μην καταλήγουν στα πεζοδρόμια, στα σκουπίδια και στις χωματερές.

Έλενα Σιδεράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: